Η ιστορία της ΑΔΕΚ Πετρούπολης

Tην 1η Ιανουαρίου 2003 η Α.Δ.Ε.Κ με επικεφαλής τον γιατρό Στέφανο Βλάχο, εξέφρασε την επιθυμία και τις ελπίδες των κατοίκων της πόλης μας για μια νέα πορεία στα δημοτικά πράγματα. Η ανταπόκριση των δημοτών της Πετρούπολης στο κάλεσμά της καταγράφηκε με την εντυπωσιακή ετυμηγορία του 58%, που προήλθε από δημότες όλων των ιδεολογικών πολιτικών και κομματικών προτιμήσεων. Η αλλαγή αυτή δεν ήταν μια αλλαγή σκυτάλης στη διαδρομή της παράταξης που διοίκησε τον Δήμο επί 27 ολόκληρα χρόνια, αλλά μια αλλαγή αντίληψης, που επέβαλε η ανάγκη προσαρμογής του Δήμου σε μια νέα πραγματικότητα των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών που ανοίγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ασφαλώς, σε μια πορεία τριών δεκαετιών, δημιουργήθηκαν έργα και υποδομές, όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα και επηρεάζουν τη ζωή των συμπολιτών μας έμειναν άλυτα.

Έτσι, από την πρώτη στιγμή, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα εξής προβλήματα:

 1. Δεν γνωρίζαμε ποια ακριβώς ήταν τα όρια της πόλης. Μια διοικητική εκκρεμότητα με τον Δήμο Ιλίου, είχε ως αποτέλεσμα η ζωή 12.000 κατοίκων σε μια διεκδικούμενη έκταση 1.050 στρεμμάτων να βρίσκεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα.
 2. Η Ιερά Μονή Λαμίας διεκδικούσε καταρχήν μια έκταση πολλών στρεμμάτων, ενώ οι στρατηγικοί στόχοι της ήταν πολύ μεγαλύτεροι.
 3. Η Πόλη δεν διέθετε δημαρχιακό μέγαρο, σε αντίθεση με τους άλλους γειτονικούς Δήμους της περιοχής που στεγάζονταν σε σύγχρονα κτήρια.
 4. Η Πόλη δεν διέθετε κεντρική πλατεία.
 5. Δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη, όταν η κεντρική λεωφόρος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μόνιμο κυκλοφοριακό έμφραγμα, ενώ το παρκάρισμα των Ι.Χ χρειάζεται τύχη και γερά νεύρα.
 6. Ελάχιστο ήταν το αστικό πράσινο του Δήμου. Οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι δημοτικής ιδιοκτησίας, διαμορφωμένοι ή αδιαμόρφωτοι, έφθαναν σε 97 στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 2.7% της ρυμοτομημένης έκτασης. Χώροι που θα μπορούσαν να έχουν δεσμευτεί χάθηκαν για πάντα.
 7. Η κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου μιας πολυδύναμης αθλητικής υποδομής για όλα τα αθλήματα που άρχισε το 1992, είχε τελματώσει για 13 χρόνια, γιατί οι εργασίες εκβραχισμών προωθήθηκαν αδιαφανώς με παράνομα και ανορθόδοξα μέσα.

Η δική μας απάντηση ήταν:

 1. Δόθηκε οριστική λύση στο θέμα των ορίων, με κοινή συμφωνία που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Η Πετρούπολη αύξησε την έκτασή της κατά 600 στρέμματα (140 οικοδομικά τετράγωνα).
 2. Η κεντρική πλατεία, ένα όνειρο τριών γενεών δημοτών της Πετρούπολης, έγινε πραγματικότητα στον χώρο του πρώην κινηματογράφου «ΗΡΩ».
 3. Εκπονήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη με τη συμμετοχή και των κατοίκων της πόλης.
 4. Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του Σταδίου, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, αλλά σταμάτησαν και δεν ολοκληρώθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης. Ολοκληρώθηκε όμως η κατασκευή του μικρού γηπέδου ποδοσφαίρου, που χρησιμοποιείται σήμερα από τις ομάδες της πόλης.
 5. Όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Λαμίας, δημοσιοποιήσαμε το πρόβλημα σε πάσα κατεύθυνση, καταγγέλλοντας την απόφαση του Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και οργανώσαμε μεγάλες δυναμικές συγκεντρώσεις.
 6. Αντιμετωπίσαμε το θέμα του Δημαρχείου σε τρία επίπεδα:
  • Ενοικιάσαμε ισόγειους χώρους δίπλα στο Δημαρχείο, στους οποίους μεταφέραμε τις πιο επισκέψιμες υπηρεσίες (δημοτολόγιο, έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ.).
  • Δημιουργήσαμε το Κ.Ε.Π στην άνω Πετρούπολη που διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με τις κρατικές υπηρεσίες.
  • Διαμορφώσαμε έναν ακόμη χώρο για τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας, δίπλα από το Κ.Ε.Π..
  • Ενοικιάσαμε ένα κτήριο απέναντι από το Δημαρχείο, για τη στέγαση των τεχνικών υπηρεσιών.
  • Διοργανώσαμε ημερίδα στην οποία το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της περιοχής κλήθηκε και κατέθεσε τις προτάσεις του για τον κατάλληλο χώρο ανέγερσης του Δημαρχιακού Μεγάρου.
 1. Στην έλλειψη του αστικού πρασίνου ο Δήμος απάντησε με τη δημιουργία ενός πλέγματος «πράσινων» πεζόδρομων στο κέντρο και τις συνοικίες (Κολοκοτρώνη, Βαλτετσίου, Αναγνωσταρά, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ακροπόλεως, Ηρακλέους, Κνωσσού).
 2. Αγορά 1600 νέων κάδων απορριμμάτων, τοποθέτηση 800 νέων κάδων ανακύκλωσης και 550 κάδων οικιακής κομποστοποίησης. Επίσης, πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών, μπαταριών αυτοκινήτων.
 3. Αγώνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταπατητών στην Αγία Τριάδα.
 4. Κινητοποιήσεις που ανέτρεψαν τη μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή Άνω Λιοσίων.
 5. Κατασκευή δύο και πλήρης ανακατασκευή έξι παιδικών χαρών στις εξής περιοχές:
  • Αγίου Δημητρίου
  • Πεύκα Βέρδη
  • Αγία Τριάδα
  • Πίνδου
  • Καραολή Δημητρίου και Σπάρτης
  • Προφήτης Ηλίας
  • Κερασόβου
 1. Αγορά Οικοπέδων –Τράπεζα Γης
  • 3 οικόπεδα στην πλατεία «ΗΡΩ»
  • 6 οικόπεδα στην πλατεία Παναγίτσας
  • 5 οικόπεδα στο τρίγωνο (Πανόραμα)
  • 4 οικόπεδα πλατεία τέρμα Σκουφά.
  • 1 οικόπεδο πρώην κινηματογράφος «Αλέξανδρος»
  • 1 οικόπεδο πλατεία «Αρη Βελουχιώτη»
  • 1 οικόπεδο με οικία στην κάτω Πετρούπολη.
  • Κατοχύρωση 18 οικοπέδων στην περιουσία του Δήμου μέσω δικαστικών διαδικασιών από τα λεγόμενα «ορφανά»
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print